Toni Filipi i Marko Milun osvojili europske bronce

U bjeloruskoj metropoli Minsku od 21. do 30. lipnja 2019. godine održane su 2. Europske igre – riječ je “malim kontinentalnim olimpijskim igrama”, koje su pokrenute po uzoru na već afirmirane Pan-Američke i Azijske igre (postoje od 1951. godine), a održavaju se svake četiri godine, u predolimpijskoj godini.

Za boks je ovo natjecanje imalo dvostruku vrijednost i značaj, jer su Igre istovremeno bile i službeno Europsko seniorsko prvenstvo za boksače i boksačice.

Hrvatski boks u Minsku predstavljala je boksačka reprezentacija koju su sačinjavali: Sara Beram (-57kg, BK Petar Zrinski), Erik Pijetraj (-64kg, BK Leonardo), Marko Zeljko (-69kg, BK Metalac), Mladen Sobjeslavski (-75kg, BK Leonardo), Damir Plantić (-81kg, BK Sesvete), Toni Filipi (-91kg, BK Gladijator) i Marko Milun (+91kg, BK Leonardo) – sve redom aktualni državni prvaci, odnosno državna prvakinja.

Najveći uspjeh ostvarili su teškaš Toni Filipi i super-teškaš Marko Milun koji su osvojili brončana odličja u svojim kategorijama.

Filipi je do bronce stigao učinkom od tri pobjede i polufinalnim porazom. U prvom kolu pobijedio je Džemala Bošnjaka (BIH), u osmini-finala slavio je pobjedu nad Anthonyjem Browneom (Irska), da bi odličje osigurao četvrtfinalnom pobjedom protiv Adama Hamorija (Mađarska). Sve tri pobjede ostvario je podijeljenim sudačkim odlukama nakon velike borbe.

Bolji od Tonija u polufinalu bio je Muslim Gadžimagomedov, koji je na kraju osvojio zlato i naslov prvaka.

Milun je, poput Filipija, svoju broncu zaslužio trima pobjedama te polufinalnim porazom. U prvom kolu Marko je pobijedio legendarnog Clementa Russoa (Italija), u osmini-finala nadboksao je Alekseja Zavatina (Moldavija), da bi plasman u polufinale i medalju izborio četvrtfinalnom pobjedom protiv Mihajla Bahtidzea (Gruzija). Sve je pobjede ostvario jednoglasnim sudačkim odlukama.

U meču za finale bolji od Miluna bio je Viktor Vihrist (Ukrajina), koji je kvalitetu potvrdio i finalu, u kojem je obranio naslov europskog prvaka.

Ostali boksači na turniru nisu zabilježili pobjedu. Boksače su na 2. EI – EP u Minsku vodili izbornik Leonard Pijetraj, te treneri Tomo Kadić i Ivica Zubčić.