Nikolina Ćaćić i Luka Plantić izborili Olimpijske igre u Tokiju

Francuski Pariz je, od 4. do 8. lipnja 2021. godine, bio domaćin europskog kvalifikacijskog boksačkog turnira za Olimpijske igre koje će se ovog ljeta održati u Tokiju, nakon što su Igre prošle godine odgođene zbog pandemije Covid-19.

Ove su kvalifikacije bile nastavak prošlogodišnjih, koje su započete i zatim prekinute u Londonu, zbog širenja prvog vala pandemije.

Na kvalifikacijama u Parizu je nastupilo četvero hrvatskih reprezentativaca, dvoje je ostvarilo cilj – plasman u Tokio.

Mlada Zagrepčanka Nikolina Ćaćić (-57kg, BK Omega Zagreb) ostvarila je povijesni uspjeh i postala je prva hrvatska boksačica koja je ostvarila plasman na Olimpijske igre. U konkurenciji 23 boksačice u perolakoj kategoriji Ćaćić je izborila nastup u Tokiju kroz tri teška meča.

U prvom je meču Nikolina pobijedila Latvijku Amandu Millere jednoglasnom odlukom sudaca i plasirala se u četvrtfinale turnira. U sljedećem meču izgubila je jednoglasnom odlukom sudaca od iskusne Talijanke Irme Teste – osvajačice odličja na najvećim natjecanjima.

Ostala joj je tako još samo jedna prilika, repasažni meč protiv Turkinje Aycan Guldagi. Nakon velike bitke Ćaćić je pobijedila podijeljenom sudačkom odlukom, te je vođena trenerom Franjom Kristićem iz kuta, ostvarila svoj olimpijski san.

Prije Nikoline, plasman na OI izborio je Luka Plantić (-81kg, BK Salona) u poluteškoj kategoriji između 28 boksača, koji je prvi korak za Tokio odradio još prošle godine u Londonu slavljem protiv Austrijanca Umara Džambekova.

U Parizu je Plantić, s trenerom Tomislavom Bašićem, nastavio put s pobjedom protiv Armenca Gora Nersesjana prekidom u prvoj rundi, da bi potvrdio olimpijski plasman uvjerljivom izvedbom protiv Irca Emmeta Brennana, čista pobjeda jednoglasnom odlukom sudaca.

Luka je kasnije u polufinalu tijesno poražen Engleza Benjamina Whittakera, taj meč nema utjecaj na olimpijske kvalifikacije, a prigoda za uzvrat možda se već ukaže u Tokiju.

Na kvalifikacijama u Parizu nastupili su još boksač Marko Milun (+91kg, BK Leonardo) i boksačica Marija Malenica (-60kg, BK Pit-Bull).

Milun je izgubio jednoglasnom sudačkom odlukom od jakog Engleza Frazera Clarkea, te kroz kvalifikacijski turnir nije ostvario plasman na Olimpijske igre.

Za Miluna postoji još mogućnost da ode u Tokio na osnovi pozicije na rang-listi super-teške kategorije.

Malenica je u prvom nastupu u Parizu u borbenom meču izgubila od Francuskinje Maive Hamadouche jednoglasnom odlukom sudaca, te nije ostvarila rezultat dostatan plasmana na Igre.